Mobilhuvud
Bästa tipsen hur du får ordning i garderoben.

RENSA OCH organisera garderoben

Rensa ut, få ordning och fixa drömgarderoben!

Det sägs att den gamla 80/20 regeln även gäller för våra garderober, det vill säga 80% av tiden använder du 20% av dina kläder! Om målet är en mer slimmad garderob gäller det alltså att hitta de där tjugo procenten favoritkläder, och det kan ju vara allt annat är lätt.

Ett tag nu har det surrats en del om capsule wardrobe, kan kännas som en ny trend men myntades redan på 70-taleta av Susie Faux, ägare till butiken Wardrobe i London. Enligt henne var en capsule wardrobe en kollektion av några få basplagg som är tidlösa och som kan matchas med säsongplagg. Många har anammat filosofin, bland andra stora modeskapare som Donna Karen, och runt 2014 började Caroline Rector från Texas dokumentera resan från en garderob full av kläder och aldrig något att ta på sig till en capsule wardrobe. Målet var då att komma ned i 37 plagg! Hennes sida Un-fancy är en riktigt fin källa för inspiration om du vill rensa garderoben och få en ny ordning. På svenska har Minimalisterna en massa bra tips om hur du kan gå tillväga för att få en capsule wardrobe som passar dig.

Inte lika strukturerad rensning för att fixa en matchande garderob är Kon Maris metod som handlar om att bara behålla kläder som ”sparks joy”.  Snarare än att fokusera på vad du ska rensa ut ska du känna in vad du faktiskt vill behålla.

Men hur gör man för att klara av att rensa i garderoben och kan välja ut de där favoritplaggen?

Det första du ska vara medveten om är hur hjärnan fungerar och vilka hinder dina tankar kan sätta upp för dig. Känner du igen tanken på att du har spenderat så mycket pengar på de här plaggen att de omöjligt kan slängas? Eller att du kanske behöver dem någon gång i framtiden när du gått ner x antal kilo? Eller att det helt enkelt ger dig tillfredställelse att äga mycket av något? Det gäller att känna igen och förstå att de här tankarna INTE hjälper dig att välja vilka plagg som verkligen tjänar dig nu! Det du hör är rösten som vill skydda dig från handlingar som kan leda till känslor av skuld, rädsla eller förlorade minnen. 

Det finns några frågor som du kan ställa dig inför varje plagg du håller i din hand, och som kan hjälpa dig att sortera ut det som inte längre hör hemma i garderoben:

  • Den enklaste frågan är, gillar jag det? Om inte, så varför håller du fast vid det?
  • Har jag använt det under det senaste året? Om du redan har valt bort hundratals tillfällen att bära plagget, när ska det då ske?
  • Om det skulle gå förlorat, skulle jag ersätta det? Om inte, av vilka skäl behåller du det; skuld, visioner om framtiden?
  • Älskar jag det, ”does it spark joy”? Om det tvärtom ger dig negativa associationer eller känslor, varför behålla?
  • Finns det någon annan som har bättre användning för plagget? Om det används sällan eller inte alls, kan du istället göra en god gärning?
  • Kan platsen det tar upp användas till något bättre? För de flesta av oss är förvaringsutrymmena begränsade, utnyttjar du ditt opimalt?  
  • Vad är värt att behålla? De flesta av våra saker har en associerad "kostnad". Fundera på vad en överfull garderob kostar i form av pengar, tid, sinnesro och energi?

Vill du veta hur jag kan hjälpa dig få ordning i garderoben? Hör av dig så berättar jag mer.